Dessert / Thermomix / vegan / vegetarian

Almondy vegan panna cotta with red berry sauce/Mandelige, vegane Panna Cotta mit einer Sauce aus roten Beeren

Happy New Year! Frohes neues Jahr!

vegan_pana_cotta_2013_01_webHere is a great recipe adapted from “Veganes fürs Fest” by Heike Kügler-Anger  that satisfies dairy cravings for panna cotta and is ideal if you want to make something special for vegan guests. It has a delicate scent of almond from Amaretto and bitter almond essence. Of course, you can replace the almond liqueur with almond syrup but then cut back on the amount of sugar. I added 250g of coconut milk instead of 200g because my little tetra pack contained exactly 250g and I didn’t want to waste the remaining 50g in the pack.

You’ll need agar agar. The recipe calls for agar agar powder, I only had flakes but it worked out fine with 1 heaped teaspoon. Don’t worry if the panna cotta is quite liquid after you’ve cooked it, it’ll set  in the fridge while cooling. Sprinkle with crushed, caramelised hazelnut brittle, although the original recipe calls for homemade almond brittle.

Ingredients:

250ml oat cream

250ml coconut milk

2 tbsp of brown sugar

Ground vanilla or vanilla essence, to taste

1 tsp agar agar powder or flakes

50ml Amaretto or other almond liqueur

3-4 drops of bitter almond essence

300g frozen blackberries or red berry mixture containing blackberries

1 1/2 tbp icing sugar for the frozen fruit (can be reduced if the frozen fruit is already sweetened)

  • In a saucepan bring the oat cream with the coconut milk, sugar and vanilla to a boil, then reduce the heat to low and allow to cook for 10 minutes so that the cream is infused with the vanilla (original recipe called for a vanilla bean that is then removed from the cream after the initial ten minutes of cooking time).
  • Bring the cream back up to a boil. Stir in the agar agar and cook the cream on high heat for 2-3 minutes. This is an important step because agar agar needs to boil otherwise it won’t set the liquid later.
  • Reduce the heat to low and cook for a further 3-4 minutes.
  • Stir in the almond liqueur and the bitter almond essence.
  • Spoon the cream mixture into four wine glasses and cool in the fridge.
  • 45 minutes before you plan to serve the panna cotta, defrost the blackberries and red fruit mixed with the icing sugar.
  • Serve the panna cotta with the red fruit sauce and sprinkle crushed hazelnut or almond brittle over the dessert.

The photo shows a portion of panna cotta on the second day after I made the first batch. It didn’t come out of the bowl very elegantly, so next time I won’t pour it into a flat dish.

You can easily make this dessert in the Thermomix.

Dieses Rezept stammt aus dem kleinen, aber feinen Kochbuch “Veganes fürs Fest” von Heike Kügler-Anger und wurde von mir leicht abgeändert, da ich die Zuckermenge halbierte und die Menge an Kokosmilch leicht erhöhte. Das Buchlein bietet besonders leckere Weihnachtsrezepte für Veganer an, die gerne Neues auszuprobieren.  

Wir haben gestern gleich zwei Rezepte aus dem Buch probiert: Pannacotta mit Beerensauce und Haselnusskrokant sowie Latte Macchiato mit weihnachtlichen Gewürzen. Die Rezepte machten Lust auf mehr…

Laut Rezept braucht man Agar-Agar-Pulver, aber ich benutzte die Agar-Agar-Flocken, die man im Reformhaus erhält. Zur Deko verwendete ich knuspriges Haselnuss-Krokant frisch vom Discounter. Das Originalrezept schlägt selbstgemachtes Mandelkrokant vor. 

Auf dem Foto sieht die Panna Cotta ziemlich flüssig aus, ist sie aber nicht.  Sie ist nur etwas unglücklich auf dem Teller gelandet:)

Diese Nachspeise kann man auch wunderbar im Thermomix zubereiten.

Zutaten:

250g Hafersahne

250g Kokosnussmilch (es gibt oft Mini-Tetrapacks im Supermarkt mit genau 250ml)

2 Essl. Rohrzucker

Gem. Vanilla oder Vanille-Essenz

1 Tl. Agar-Agar-Pulver (Asiamarkt) oder -Flocken (Reformhaus)

50ml Mandellikör (Amaretto oder Ähnliches. Mandelsirup dient als Ersatz, falls Kinder mitessen, dann aber Rohrzuckermenge reduzieren – oder ganz weglassen)

3-4 Tropfen Bittermandelaroma

300g tiefgekühlte Brombeeren oder TK-Beerenmischung mit Brombeeren (Discounter)

1.5 Essl. gesiebter Puderzucker (kann bei einer gesüßten TK-Beerenmischung weggelassen werden)

  • Hafersahne, Kokosmilch, Zucker und Vanille in einem Topf unter Rühren zum Kochen bringen. Anschließend bei niedriger Hitze 10 Minuten ziehen lassen.
  • Creme erneut zum Kochen bringen, Agar-Agar unterrühren und die Creme 2-3 Minuten sprudelnd kochen (Wichtig! Agar-Agar muss sprudelnd kochen, damit die Flüssigkeit später fest wird)
  • Temperatur reduzieren und weitere 3-4 Minuten köcheln lassen.
  • Mandellikör und Bittermandelaroma unterrühren.
  • Panna Cotta auf vier Weingläser verteilen und im Kühlschrank gut durchkühlen und fest werden lassen.
  • TK-Obst 45 Minuten vor dem Servieren mit Puderzucker vermischen und auftauen lassen.
  • Zum Servieren Obst auf die Panna Cotta verteilen und das Dessert mit dem Mandelkrokant überstreuen.

I'd love to hear from you!